Haber İçeriği

Haber Başlığı : 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferinin 95. Yılı, Şehitlerimizi Anma Günü..
Haber Kategorisi : Genel

           18 MART ÇANAKKALE DENİZ ZAFERİ’NİN 95. YILINI KUTLUYORUZ 

(Çanakkale Zaferi, Türk askerinin ruh kudretini gösteren şayanı hayret ve tebrik bir misaldir.

Emin olmalısınız ki, Çanakkale Muharebeleri’ni kazandıran bu yüksek ruhtur. M. Kemal ATATÜRK)

 

3 Kasım 1914 ve 18 Mart 1915 tarihleri arasında Çanakkale Boğazı'nda cereyan eden deniz savaşları ile Gelibolu Yarımadası'nda 25 Nisan 1915 - 8/9 Ocak 1916 tarihleri arasında yapılan kara savaşları Çanakkale Savaşları olarak adlandırılır.  18 MART 1915Boğaz savunması, girişten itibaren "Dış-Orta-İç Tabyalar" olmak üzere üç savunma grubu halinde tertiplenmişti. Boğaz kıyıları boyunca 20 tabyamızda, çoğunluğu kısa menzilli ve eski model, 170 adet top mevzilendirilmişti. İtilaf Devletlerinin savaş gemilerinde çoğunluğu büyük çaplı uzun menzilli 247 adet en modern toplar bulunmaktaydı.

                   İtilaf Devletlerinin (İngiltere, Fransa, İtalya) Akdeniz Başkomutanı Amiral Carden, Boğazı geçerek İstanbul'a girmek için üç aşamalı saldırı planı yapmıştı. İstanbul'a bir ay içinde ulaşacağını hesaplamıştı. Plan gereğince, 3 Kasım 1914 günü 7 zırhlı ile Boğaza bir keşif taarruzu yaptı. Girişteki tabyalarımız zarar gördü. İkinci saldırıyı 19-25 Şubat 1915 tarihleri arasında 7 gün süreyle devam ettirdi. Türk topçusunun atış menzili dışından yapılan bombardımanlar etkili oldu. 19 topumuz ve Boğaz girişindeki tabyalarımız kullanılamaz hale geldi. 26 Şubat günü düşman donanması Boğaza girdi orta kesimdeki tabyalar 8 saat süreyle kesintisiz bombardımana tabi tutulup sarsıldı. Bu başarılar üzerine Amiral Carden, Londra'ya çektiği bir telgrafta, 14 gün içerisinde İstanbul'a ulaşabileceğini müjdeliyordu. Amiral, hazırlıklarını tamamlamaktaydı. Son darbe 18 Martta indirilecekti.RT 1915 GÜNÜ SAVAŞI

18 Mart 1915’te saat 10.00'da, İtilaf Donanması 18 savaş gemisiyle Çanakkale boğazına girmeye başladılar. İlk ateşi Trıumph zırhlısı, Çanakkale'ye 12 Km. mesafedeyken saat 11.15'te açtı. Savunma planımıza göre, gemiler topçularımızın ateş menziline girinceye kadar pusuda bekleyecek ve baskın tarzında ateş açılacaktı. Nitekim böyle yapıldı. Düşman yaklaştıkça, topçularımızın giderek yoğunlaşan isabetli atışlarıyla karşılaşıyordu. Saat 12.00'ye geldiğinde orta kesimdeki 3 tabyamız ağır hasar almış, ama ayakta kalan diğer topçularımızın hedefini şaşmayan mermileri Agamennon zırhlısının çelik yeleğini parçalamış, Inflexıble zırhlısının komuta köprüsü uçurulmuş ve bu arada düşman donanması Çanakkale'ye 7 Km. kadar sokulmayı başarmıştı. Savaşın en şiddetli anları yaşanıyordu. Türk topçuları Boğazı cehenneme çeviriyor, düşman zırhlıları da kıyı şeridindeki mevzilerimizi hallaç pamuğu gibi atıyor, kıran kırana bir savaş oluyordu.

Bu sırada Fransız Gauloıs zırhlısı aldığı ağır yaralarla saf dışı kalmış, zırhı hasar gören Bouvet zırhlısı geriye kaçarken, bir gece önce Dz. Yzb. Hakkı'nın NUSRET mayın gemisiyle boğaza döşediği mayınlara çarparak 639 personeli ile birlikte karanlık limanın sularına gömülerek kayboldu. Bouvet'in imdadına koşan Suffren ve Gauloıs da aynı akıbete uğramıştır. Saat 15.00'te Irresıstıble ve onu takiben 16.00'da Inflexıble ve 10 dakika sonra Ocean zırhlıları, tam ileri atılacaklarken onlar da  mayınlarımıza çarptılar. Inflexıble güçlükle kurtularak römorkör yedeğinde İmroz'a döndü.

Böylece 6 saatte 3 büyük zırhlısını kaybeden, bir bu kadarı da ağır hasara uğrayan gemilerini acıyla seyreden Amiral De Robeck, kalanları kurtarabilmek için saat 17.30'da çekilme emrini verdi.

Denizden boğazları aşıp İstanbul’a ulaşamayacağını gören düşman, 15 Nisan 1915’te karadan saldırıya geçti. 18 Mart deniz zaferimizi taçlandıran 25 Nisandan sonraki kara savaşlarında, MUSTAFA KEMAL'İN etkin liderliği sayesinde kazanılan zaferlerin, ulusal tarihimize ve dünya tarihine yön veren etkin rolü olmuştur.

Yayınlanma Tarihi: 3/18/2010 10:01:12 PM -- Haber bugün: 1, toplamda: 2092 kez okundu..


Haber Kategori: [Genel] [Spor] [Merasimler] [Duyuru]