KUYUDÜZÜNDE EĞİTİM
OKULUMUZ:
KUYUDÜZÜ KÖYÜ İLKOKULU (Araştıran-yazar Cemil Şener-Emekli öğretmen)
Caminin bahçesinde bulunan köy mektebinde kuran öğreniyorduk. Birgün mektebin kapısı açıldı köy muhtarı Kamil Albayrak ile tanımadığımız bir bay içeri girdi. Muhtar Kamil bu kişinin öğretmen olduğunu ve köyde ilkokul açılacağını söyledi. Bu mektep ilkokul olarak düzenlenmeye başlandı. Sağır Ali lakaplı Ali Şen elinde keseri, rendesi ve testeresi ile çalışıp didinip okulun sıralarını ve yazı tahtasını yaptı. Öğretmen Beyhan Yılmaz ve Muhtar Kamil ev ev dolaşıp okula öğrenci kaydını yaptılar.
1. numaraya kaydolan öğrenci Mehmet Şener oldu. 2. Fahri Yavuz, 3. Alaattin Akgümüş diye devam ederek 38 öğrenci ile 26 Şubat 1961 tarihinde eğitim ve öğretime başladı. Bu öğrenciler ikinci sınıfa geçtiler. 14 Eylül 1961'de 30 yeni öğrenci daha birinci sınıfa kayıt oldu. Böylece öğrenci sayısı 68'e yükseldi. Ahşap yapılı ve tek odalı toprak zeminli bu mektep binasındaki eğitim-öğretim devam ederken yeni bir ilkokul binasının yapımı başladı. Tufan'ın fındıklığından bir bölüm alınarak iki derslikli, iki lojmanı olan betonarme bir ilkokul yapıldı. İlkokulun müteahhitliğini Yazıpınar köyünden usta Halil Duman yaptı. 1963 yılında yeni okulda eğitim öğretime başlandı. Okulumuz ilk mezunlarını 1964-65 öğretim yılında verdi. Bu mezunların öğretmeni İsmet Özenç idi. Cemil Şener, Mehmet Şener, İbrahim Akgümüş, Nazmi Çalışkan, Nihat Faiz, Ramazan Çiçek, Alaattin Akgümüş, Salih Şengül okulun ilk mezunu olan öğrencilerden birkaçıdır.
1994-95 öğretim yılında son mezunlarını verdi. Bu yıldan sonra öğrenci sayısı azaldığı ve 8 yıllık eğitim öğretime geçildiği için köydeki ilkokul kapatılarak 1995-96 öğretim yılından itibaren yazıpınar köyü ilköğretim okuluna taşımalı sistemle öğrenciler gitmeye başladı.
2002-03 öğretim yılından itibaren ise Alt'ta yapılmış olan kalıcı konutlardaki "Şehit Er Ercan Eker İlköğretim Okulu" köyümüz öğrencilerine hizmet vermeye başladı.
Okul 17 Ağustos 1999 depreminden sonra Gölyaka İlçesinin konut ihtiyacını karşılamak üzere oluşturulan kalıcı konut bölgesinde bulunmaktadır. 19.09.2002 tarihinde eğitim-öğretime açılmıştır. İsmini Yazıpınar Köyünden 21.06.1995 tarihinde Hakkari Dağ Komando Tugayında görev yaparken şehit olan Ercan EKER'den almıştır.
Bu okula kuyudüzünden 85 öğrenci devam etmekteydi. Okulda, 2007-08 yılı verilerine göre 1 Müdür, 1 Müdür Yardımcısı, 5 Sınıf Öğretmeni, 1 Sözleşmeli Öğretmen olmak üzere 12 personel, 76 erkek, 86 kız toplam 162 öğrenci bulunmaktaydı.
Şehit Er Ercan Eker İlköğretim Okulu'nun binası, 2008 yılında açılması kesinleşen Düzce Üniversitesine bağlı GÖLYAKA MESLEK YÜKSEK OKULU'na tahsis edildi. Bu nedenle kapatılan Ş.Er.Ercan E. İ.Ö.O öğrencileri, 2008-2009 öğretim yılından itibaren YAZIPINAR İLKÖĞRETİM OKULU'na devam ediyorlar.
YAZIPINAR İLKÖĞRETİM OKULU'NU TANIYALIM:
(2008-2009 öğretim yılından itibaren Kuyudüzü'nün İlköğretim çağındaki öğrencileri bu okula devam ediyorlar.)
1961 yılında YENİKÖY İLKOKULU adıyla eğitim ve öğretime açıldı. Köyün adı değişince ilkokulun adı da YENİKÖY İLKOKULU oldu.
1997-1998 öğretim yılında 8 yıllık İlköğretime başlayan okulun adı YAZIPINAR İLKÖĞRETİM OKULU olarak değişti.
Okulun öğrencileri;Yazıpınar mahallesi merkezi ile Hatamahalle bölümünden,Esen mahallenin bir bölümünden geliyorlar. Kalıcıkonutlar ile Kuyudüzü mahallesinden öğrenciler ise Taşımalı Sistem dahilinde getiriliyorlar.
Okulun Bölümleri:
1.binada (eski bina), ikinci kademe öğrencilerinin derslikleri, anasınıfı, öğretmenler odası ve kantin var.
2. binada (yeni bina), birinci kademe öğrencilerinin derslikleri ile idari kısım bulunuyor.
Derslik sayısı: 17
Bilgisayar dersliği: 1
Fen bilgisi laboratuvarı: 1
Öğrenci Mevcudu:
Kuyudüzü ve konutlardan Taşımalı olarak gelenler: 152
Merkez, Hatamahalle ve Esen mahalleden gelenler: 14 2
Toplam : 294
Okulun kadrosu:
Müdür: Ramazan Cimcim
Müdür Yardımcısı: 1
Sınıf öğretmeni:---- 8 ( 2'si sözleşmeli)
Branş öğretmeni:-- 6 ( 2'si kadrolu, 1 sözleşmeli, 3 ücretli)
KUYUDÜZÜ KÖYÜNÜN YETİŞMİŞ KİŞİLERİ:
1. Cemil Şener
Özgeçmişi: 1953 yılında Düzce’nin Kuyudüzü köyünde doğdu. Çolu Ali’nin oğludur. Kuyudüzü Köyü İlkokulu'nun ilk mezunlarındandır. Ortaokulun birinci sınıfını Adapazarı Ali Dilmen Ortaokulu'nda ikinci ve üçüncü sınıfları ise Konuralp Ortaokulu'nda okudu. 1971 yılında Bolu Erkek İlköğretmen Okulu’ndan mezun oldu. Aynı yıl Yozgat -Akdağmadeni - Yazılıtaş köyü İlkokulu'nda sınıf öğretmeni olarak göreve başladı.
Görev Yaptığı okullar ve yılları aşağıda sıralanmıştır:
1. Yozgat Akdağmadeni Yazılıtaş İlkokulu (1971-1973)
2. Akdağmadeni Benli Köyü İlkokulu (1973-1974)
3. Düzce Gölyaka Yunusefendi Köyü 1. İlkokulu (1974-1977)
4. Düzce Gölyaka Kuyudüzü İlkokulu (1977-1981)
5. Düzce Merkez Kavakbıçkı Köyü 1. İlkokulu (1981-1983)
6.Düzce Merkez Hamidiye İlkokulu (1983-1992)
7. Düzce Merkez Namık Kemal İlköğretim Okulu (1992-2003)
32 yıl öğretmenlik yaptıktan sonra 2002-2003 eğitim öğretim yılı sonunda emeklilik dilekçesi verip en son çalıştığı Namık Kemal İlköğretim Okulu’ndan emekli oldu.Ata, baba vatanıdır dedi Kuyudüzü köyüne yerleşti. Evli ve 2 kız çocuğu babasıdır.
2.İrfan Şirin (Emekli Öğretmen. 1971 yılında Bolu Erkek İlköğretmen Okulundan mezun olup aynı yıl göreve başladı. Evli ve iki çocuk babasıdır.)
3.Nihat Çelik (Mali Müşavir, Gölyaka Belediye Başkanı):
Özgeçmişi: 1956 yılında Gölyaka’ da doğdu. İlkokulu Gölyaka Kuyudüzü Köyü’ nde, orta öğrenimini Düzce İmam Hatip Lise’ sinde bitirdi. Yüksek Öğrenimini Hacettepe Üniversitesi, Sosyal ve İdari Bilimler Fakültesi, İşletme Yönetimi Bölümünde tamamladı. Üniversite yıllarında kazandığı burs nedeniyle memuriyete Sümerbank Yarımca, Seramik fabrikası muhasebe bölümünde başladı. Sahasında Ülkemizin en büyük fabrikası olan bu fabrikada mecburi hizmetini tamamladıktan sonra Ziraat Bankası Gölyaka şubesine atandı. Burada şef muavini olarak çalışırken 1985 yılında Düzce’ de kurulan bir özel teşebbüsten gelen teklif üzerine muhasebe müdürü olarak burada göreve başladı. Bu görevi yürütürken 1987 yılında Gölyaka’ ya muhasebe bürosu açtı. 1989 yılının başında Gölyaka’ nın İlçe olmasıyla muhasebe bürosunun kapasitesinin artması üzerine kendi işinin başına geçti.
Gölyaka’ da Mali Müşavirlik yapmakta iken, önce 1999 yılında Fazilet Partisinden ve daha sonra 2004 yılında AKP’ den tekrar Belediye Başkanı seçildi. Halen Belediye Başkanlığı görevini sürdürmektedir. Evli ve 2 çocuk babasıdır.
-
Mehmet Şirin (Gölyaka Belediyesinde Tekniker idi)
-
Bahattin Çelik (Düzce Sümerbank Müdürü. Kıbrıs Gazisi.)
-
Ali Çelik (Adapazarı Türkiye Elektrik Kurumu Memuru): 1964 doğumlu ve ilk görevine 1986 yılında başlamıştır. İlkokulu Kuyudüzünde, ortaokulu Gölyaka'da Endüstri Meslek Lisesini İzmitte okudu. Evli ve 3 çoçuk babasıdır.
-
Metin Çakır (SSK İcra Memuru): 1969 doğumludur.
-
Kamil Albayrak (Emekli Astsubay): 1964 doğumlu ve ilk görevine 1981’de Sarıkamış’ta başlamıştır.
-
Kenan Albayrak: (İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü Müdür Yardımcısı): Özgeçmişi:1966 doğumludur. İlkokul,ortaokul ve lise öğrenimini Gölyaka'da tamamladı. Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesini 1990'da bitirdikten sonra 1993 yılında İstanbul Emniyet Müdürlüğünde ilk memuriyetine başladı.1995'te İstanbul Büyükşehir Belediyesine naklen geçti. Evli ve dört çocuk babasıdır.
-
Mustafa Şahin (Gölyaka Belediyesi Memuru): 1963 doğumlu.
-
Coşkun Yavuz (Gölyaka Belediyesi İş Makinesi Operatörü): 1964 doğumludur. İlk görevine 2000 yılında başlamıştır.
-
Ahmet Baki Albayrak (Gölyaka Orman İşletmesi Memuru): 1970 doğumludur.
-
Ahmet Çelik (Matematik Öğretmeni, Müdür Yardımcısı)
-
Hasan Şahin (Gölyaka İlçe Tarım Müdürlüğünde Şoför.)
-
Mesut Çakır (Emniyet Müdürlüğü Komiser Muavini)
-
Cevdet Şener (Banka Memuru- 1963 doğumludur. İlkokulu Kuyudüzü köyünde, ortaokulu Gölyaka'da, Ticaret Lisesini Düzce'de okuyup askerliğini yaptıktan sonra birkamu bankasında 1986 yılında çalışmaya başladı. Evli ve bir çocuk babasıdır.)
-
Alim Eker (Banka Memuru- İstanbul. 1962 doğumludur. İlkokulu Kuyudüzü köyünde, ortaokulu Gölyaka'da, Ticaret Lisesini Düzce'de okudu. 1986 yılında bir devlet bankasında memuriyete başladı. Evli ve iki çocuk babasıdır.)
-
İrfan Başar (SSK Memuru)
-
Yusuf Çakmak (Gölyaka Müftülüğü Vaizi)
-
Ali Koç (Muhasebeci)
-
Alper Ceylan:(İstanbul Büyükşehir belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğünde sözleşmeliolarak kontrol mühendisliği görevini yürütmektedir.) Özgeçmişi: İlkokul, ortaokul ve liseyi Gölyaka'da okudu.Sakarya Üniversitesi Akyazı Meslek Yüksekokulu Seracılık ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği bölümünü 2005'te bitirdi. 23 Şubat 2007'de ilk görevine başladı.
-
Necmi EKER (Bilgisayar Mühendisi): 1983 doğumludur. Baba adı:Metin Eker. Anne adı: ( Çolu Alinin kızı) Havva Eker
--------------------------------------------------------------------------------------------------
CAMİMİZ
(KUYUDÜZÜ KÖYÜ CAMİİ)
Köyümüzde halen hizmet vermekte olan camimiz Gıran mahallededir. Yapımına Mustafa Çalışkan’ın muhtarlığı döneminde 1970 yılında başlanmıştır. Caminin baş ustalığını Temel Çalışkan yapmıştır. İşçiliğinde çeşitli ustalar ücret karşılığı, köylü ise imece usulü çalışmıştır. Caminin yapımı 1971 yılında tamamlanmış ve aynı yıl hizmete açılmıştır. Camimizin minaresi Hasan Ali Kırcıoğlu'nun katkılarıyla taştan yapılmış idi. 1999 yılında meydana gelen depremde minaresi yıkıldı. Muhtar İlhan Şengül'ün çabaları ve katkıları ile eski minarenin yerine çelik kontrüksiyon bir minare yapıldı.
Bu cami yapılmadan önce aynı yerde ahşaptan yapılma daha küçük bir cami bulunmakta idi. Caminin bahçesinin kuzey bölümünde tek katlı ve iki gözlü ahşap bir bina vardı. Bu binanın küçük bölümü köy odası olarak kullanılırdı. Akşamları burada cami cemaati oturur ve yatsı namazına kadar Kusulardan Şevki Çiçek’in okuduğu cenk hikâyelerini dinlerdi. Binanın büyükçe bölümü ise köy mektebi olarak hizmet veriyordu. Burada, köyde görev yapan cami imamları köyün çocuklarına dini bilgiler verir ve dua, sure ezberlemeyi ve kuran okumayı öğretirlerdi. Muhtar Kamil Albayrak’ın döneminde 1960 yılında köyde İlkokul açılması emri gelince bu mektebin büyük odası köyün İlkokul’u olarak düzenlendi.
Caminin güney cephesinde köyümüzün mezarlığı bulunmaktadır. Mezarlarımızın baş taşlarına baktığımızda en eski kabir olarak Kusulardan Salih eşi Güllü Çiçek ( 1290 - 1935 ) ve Salih Çiçek’in ( 1272 - 1936 ) adlarına rastlıyoruz. Daha eskiye ait mezarlarımız, koruyan olmadığı için nesilleri devam ettiği halde yok olmaya başlamış. Kimi kabirlerin baş taşları yok, bazılarının taşında ise kimliğini belirten yazı yok. Şimdiki nesil, ölen yakınlarının mezarını muhakkak yok olmayacak şekilde yaptırıp koruyor. Her Cuma günü namaz çıkışı dua edip geçmişlerine bağışlıyor. Arife günleri köylümüz, gerekli ise mezarlığın genelinde gönüllü çevre temizliği yapıyor. Herkes aile mezarlarının bakımını yapıyor ve dualar okuyup okutarak atalarını anıyor, minnet duygularını ifade ediyor. Bu güzide davranış ve geleneğimizle kıvanç duyuyorum, gelecek nesillerin devam ettireceklerine güveniyorum.
Mezarlığımız küçük bir alandadır ve nerdeyse dolmak üzeredir. Zaten küçük olan mezarlığımıza plansız ve gelişigüzel çok sık çam ağacı dikilmiş. Ağaçların, zamanı geldiğinde mezarlara zarar vermeden kesilmesinin sorun olacağı endişesi yaşanıyor.
Camimizin bahçesindeki eski mektep binası yıkılarak yerine köy konağı ve iki katlı ek bina yapıldı. Mehmet Şahin’in muhtarlığı dönemlerinde yapılan bu binanın altında bakkal dükkanı açılmıştı. Daha sonra bu bölüm, Muhtar İlhan Şengül döneminde muhtarlık odası olarak düzenlendi. Binanın üst katı imam lojmanıdır. Arka cephesindeki ek binanın alt bölümüne yemekli mevlitler için donanım yapılmış mutfak ve aşevi olarak düzenlenmiş. Buranın üst katı ise köyde açılan kurslar için kullanılıyor. Köye imam kadrosu almak için 1965’li yıllarda müracaat edilmiş. Düzce, Bolu, Ankara, bakan, milletvekili müsteşar ne kadar ilgili makam varsa, muhtarlarımız ve ihtiyar heyetlerimiz tarafından kapıları çalınmış. Bu kapı ancak 1985 yılında açılabilmiş de Kuyudüzü imam kadrosu alabilmiş.
Köyde Görev Yapan İmamlarımız:
1. Molla Mehmet Özkarataş
2. Ali Hoca (Cumayeri - Avlıyan köyünden) 1958 yıllarında görev yaptı.
3. Hasan Hoca (Elmacık Köyünden)
4. Mehmet Ali Ceylan: 1960 yıllarında görev yaptı.
5. Ali Yavuz
6. Şükrü hafız (Giresunlu)
7. Bekir hoca (Saçmalıpınar Köyünden): 1966 yıllarında görev yaptı.
8. Şaban Coşkun (Zekeriya Mahalleden)
9. Mustafa Şen (Küpüculardan) : Köyümüzde dönem dönem uzun yıllar çalıştı.
10. Mustafa Kıvıkoğlu (Cumayerinden): 1984 yılları
Köyde Kadrolu Olarak Görev Yapan Cami İmamları:
1. Erol Altay:
Şubat 1985-1990 yıllları süresinde görev yaptı. Camimizde kadrolu olarak göreve başlayan ilk imamdır. Ağrı – Tutak 1963 doğumludur Köyümüzden Çıtlulardan Vildan Çelik ile evli olup Ümit ve Ramazan adında iki oğlu vardır. Kuyudüzü’ndeki görevi süresince şahsına gösterilen ilgiden memnuniyetini her vesile ile ifade ettiğini söylemektedir. İmam Hatip Lisesi mezunu olup Ön Lisans eğitimi almıştır. Halen Gölyaka Esen Mahalle’de görevine devam etmektedir.
2. Cemal Atabek
3. Abdulkadir Dursun
4. Nevzat Özalp: 1970 yılı Ağrı – Tutak doğumlu. Köyümüzde göreve 2000 yılında başlamıştır. Halen camimizde imamlık yapmaktadır.
Araştıran: Cemil Şener