Haber İçeriği
Haber Başlığı | : Kuyudüzünde Dünya Kadınlar Günü Nasıl Kutlandı.. |
Haber Kategorisi | : Genel |
KUYUDÜZÜN’DE DÜNYA KADINLAR GÜNÜ
Dün 8 Mart Dünya Kadınlar günüydü.
Kuyudüzünde kadınlarımız için 8 Mart sıradan bir gündü. Analarımız bacılarımız, kızlarımız 365 gününü nasıl yaşamışlarsa, 8 Mart’ı da öyle yaşadılar. Ahırlarda ineklerini bakıp sığırlarıyla ilgilendiler. Evin temizliğini yapıp çamaşır yıkadılar, yemek yaptılar. Tarlaya fındıklığa gidip çalışanlar oldu. Gölyaka’da tekstilde çalışan kadınlarımız yine aynı saatte aynı servisleriyle ASGARİ ÜCRET KARŞILIĞI çalıştıkları işlerine gittiler. Bilmem bir kişi bile kadınına, kızına, bacısına “Gününüz Kutlu Olsun.” dedi mi? Doğrusu ben de demedim.
Dün biraz rahatsızdım fırsat bulup bu yazıyı yazamadım. Bugün geç de olsa aklıma geldi, hoşgörünüz: “ Kuyudüzü'nün, Düzce'nin ayrıca Dünyanın tüm kadınlarına dünkü 8 Mart’ta yaşadığı gününden daha iyi, mutlu, sağlıklı günler dilerim."
Bu nedenle "kuyuduzu.net" sitemizin anasayfasındaki Slaytı
bir süreliğine annelere, kadınlara ayırdım.(Cemil Şener-www.kuyuduzu.net - 9 Mart 2010)
Kadınlar Gününün Tarihçesi
8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 100 bini aşkın kişi katıldı.
26-27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhang kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.
İlk yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı ve değişen tarihlerde fakat her zaman ilkbaharda anılıyordu. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1921'de Moskova'da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı'nda gerçekleşti. 1. ve 2. Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960'lı yılların sonunda ABD'de de anılmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti. Birleşmiş Milletler'in sitesinde günün tarihine ilişkin bölümde, kutlamanın New York'ta ölen işçilerin anısına yapıldığı yazılmamıştır.
Türkiye'de 8 Mart Kadınlar Günü
Türkiye'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında daha yaygın olarak kutlandı ve sokağa taşındı. "Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı" programından Türkiye'nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında "Türkiye 1975 Kadın Yılı" kongresi yapıldı. 1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından "Dünya Kadınlar Günü" kutlanmaya başlandı.
Gölyaka’da ilk kez 7 Mart 2010 Pazar günü bir toplantıyla kutlama yapıldı.
Yayınlanma Tarihi: 9.03.2010 02:27:40 -- Haber bugün: 1, toplamda: 2212 kez okundu..