Haber İçeriği
Haber Başlığı | : Esen Mahalleliler Meraları İçin Basın Açıklaması Yaptılar. Açıklamalar, Fotoğraflar.. Tıklayınız.. |
Haber Kategorisi | : Genel |
ESEN MAHALLELİLER MERALARI İÇİN BASIN AÇIKLAMASI YAPTI
Eski adı Keçiağılı köyü olan ve 2003 yılında Gölyaka belediyesine Esen mahalle adıyla bağlanan mahalle halkı, meralarının 496.000 metrekarelik (496 dönüm) bölümünün bir şirkete süt Entegre Tesisi yapılması için tahsis edilmesine tepki gösterdiler. Meraya giden kadın erkek, genç yaşlı kalabalık bir topluluk ağırbaşlı şekilde sıkıntılarını anlattılar.
İlk konuşmayı yapan Esen Mahalle Muhtarı Yaşar Çoban şunları söyledi:
- Mahallemiz halkı tarım ve hayvancılıkla geçiniyor. Meramızın bir bölümü mera vasfından çıkarılarak bir şirkete tahsis ediliyor. Bize, önceleri bu şirket için 240 dönüm arazi tahsis edileceği, bu tesisin Gölyaka'ya yararlı olacağı anlatıldı. Biz de olumlu baktık. Fakat şimdi bu tahsisi 496 dönüme çıkarmışlar. Mahallemize 91 dönüm kadar bir mera kalıyor. Mahallemizde 160 adet büyükbaş hayvan var. Kalan mera bize yetmez. Halkımızın yüzde 98’i ve Muhtar heyet olarak buna itiraz ediyoruz.
Ben bu tesisi yapacak olan şahsa, Kaymakamımız ve Belediye başkanımızın yanında mahallemizin mağdur olduğunu anlattım. Hiç minnet etmedi, yargı yolu açık dedi. Biz de yargı yoluna başvurma hazırlıklarına başladık, dedi.
Bir bayan, mahalle sakinleri adına Basın Açıklaması okudu. Açıklamada özet olarak şunlara değindi:
-Süt entegre tesisi için ön izin verilen mera alanında, beşbin büyükbaş besi ve süt hayvanı bakımı planlanıyormuş. Efteni Kuş Cenneti’ne çok yakın yerde ve İstanbul’un içme suyu havzasında olan ve Melen ırmağınnın kenarındaki meramızda kurulacak böyle bir tesis su ve çevre kirliliği yapar, Kuş Cennetine yaban hayata zarar verir. Çevrede azot, nitrat ve fosfor kirliliğine yol açar. Mavihastalık denilen ölümcül bir hastalık yapan Cyanobacteria adlı bakterinin denetlenemez şekilde çoğalmasına sebep olur. 650 ve 651 parsel sayılı meramızda yapılması planlanan Entegre hayvancılık tesisi kurulmasının önüne geçilmesi için ilgili makamlara başvurularda bulunuyoruz, dedi.
Elinde baston olarak kullandığı bir değnekle yürüyen yaşlı bir teyze, “Ne pahasına olursa olsun meramızı vermeyeceğiz.” diye konuştu.
Bazı mahallelinin benzer konuşmalarından sonra halk, meradan ayrılarak basın açıklamasını tamamladılar.
Yayınlanma Tarihi: 27.12.2009 20:09:55 -- Haber bugün: 1, toplamda: 3147 kez okundu..