Haber İçeriği

Haber Başlığı : TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN KURULUŞUNUN 87. YILI. Bu Uğurdaki Savaşlarda Kuyudüzü Köylüleri 18 Şehit verdi.
Haber Kategorisi : Genel

TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN KURULUŞUNUN 87. YILI. Bu Uğurdaki Savaşlarda Kuyudüzü Köylüleri 18 Şehit verdi.   TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN KURULUŞUNUN 87. YILINI KUTLUYORUZ

     1914 yılında, adına “1. Dünya Savaşı” (1. Cihan Harbi) dediğimiz büyük bir savaş başladı. O zamanki devletimiz olan ve yönetimin sülâle takip ederek babadan oğla geçen padişahlıkla yönetilen Osmanlı Devleti, bu savaşta bazı cephelerde başarılı olmasına rağmen yenildi.

     Yurdumuz İngiltere, Fransa, İtalya ve Yunanistan arasında bölüşüldü. Padişah Vahdettin ve yöneticilerine, Topraklarımızda Rum-Pontus, Ermeni ve Kürt devletçikleri kurulmak üzere anlaşmalar yaptırıldı. (Mondros Ateşkes’i ve SEVR Barış Antlaşması)

     Türklere, şu anki vatanımız topraklarının ancak beşte biri bırakıldı. Bırakılan topraklarımızı da, işgalciler dilediği zaman çeşitli bahaneler uydurarak işgal etme hakkına sahip idi. Pratikte bu durum Osmanlı Devleti’nin sonu, yıkılışı idi.

     Mustafa Kemal önderliğinde yurtseverler örgütlendiler. Yeni bir ordu kurup yurdu işgalden kurtarmak için mücadele etmeye başladılar. Türk Milleti olarak, 19 Mayıs 1919 - 13 Eylül 1922 yılları arasında devam eden ve adına “KURTULUŞ SAVAŞI (İSTİKLÂL HARBİ)” diye adlandırılan Dünya tarihindeki ilk bağımsızlık savaşını yaptık ve kazandık. Bu savaşlarda Kuyudüzü köyü halkı 18 şehit verdi.

     Mustafa Kemal Atatürk ve yakın arkadaşları (uygulamada zaten kurulmuş olan)   CUMHURİYET yönetimini ilan etmeyi TBMM’e teklif ettiler. Bu öneri, 23 EKİM 1923 tarihinde TBMM’de görüşüldü ve alkışlarla oybirliğiyle kabul edildi.

     Halihazır Dünyadaki yönetim biçimlerinin en doğrusu olan bu yönetim şeklimizi, CUMHURİYETİMİZİ ilelebet yaşatmalıyız.

       “CUMHURİYET BAYRAMI”MIZ

YÜCE TÜRK MİLLETİNE KUTLU OLSUN!

TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN KURULUŞUNUN 87. YILI. Bu Uğurdaki Savaşlarda Kuyudüzü Köylüleri 18 Şehit verdi.

Yayınlanma Tarihi: 10/28/2010 6:14:33 PM -- Haber bugün: 1, toplamda: 2303 kez okundu..


Haber Kategori: [Genel] [Spor] [Merasimler] [Duyuru]